Dosada, lijenost i prokrastinacija

Kako izvući najbolje iz dosade, lijenosti i prokrastinacije?

Ono što veže pojmove iz naslova jest štednja energije. Ljudski mozak evoluirao je na način da optimalno troši energiju kojom raspolaže. Kako bi to učinio, morao je „naučiti“ srezati potrošnju u trenucima kada to neće utjecati na preživljavanje. Kako je vrijeme odmicalo i kako se čovjek sve više udaljavao od divljine i potencijalno opasnih situacija, tako je mozak polako shvaćao da mu se sviđa stanje odmora. Bez stresa, bez panike, bez strahova…i javila se štednja.

 

Dosada

Dosada se ponajviše javlja kod onih koji su uvijek željni novog iskustva. Oni su kronično gladni novih stimulacija i dosadom smatraju svako stanju u kojemu njihov mozak ne radi u „turbo“ načinu rada. Za razliku od njih, dosada često pogađa i suprotnu populaciju. Ljude koji svijet smatraju zastrašujućim mjestom, pa od njega bježe na način da ostaju u sigurnosti svojega doma. Njima je dosada svakodnevica jer im njihov stil života ne donosi uzbuđenja i to ih čini nesretnima.

Osim što vodi ka nezadovoljstvu, dosada uništava zdravlje pa tako istraživanja ukazuju na povezanost dosade s pušenjem cigareta, alkoholizmom, zlouporabom droge, prejedanjem pa čak i kraćim životnim vijekom.

No,suprotno tome, dosada je u podlozi znatiželje. Ona nas tjera da prekidamo rutinu i tragamo za novim idejama i iskustvima pa makar i po cijenu zdravlja. Ljudi kojima je dosadno pokazuju veću kreativnost jer njihov mozak traga za uzbuđenjem, a ako ga ne nalazi izvana preko osjetila, pokušava ga pronaći iznutra, što vodi do razvoja mašte. Da nema dosade, ljudski rod ne bi se razvijao brzinom kojom se razvija. I dalje bismo slijedili postupke svojih predaka, i dalje bismo živjeli bez potrebe za preispitivanjem svijeta uključujući naše emocije, ali i znanstvene teorije.

Ako prigrlimo dosadu na način da uzmemo pauzu od posla, obaveza i tehnologije, svojemu mozgu pružamo odmor i mogućnost za maštanje. Ako se prepustimo dosadi, ona nam može pomoći da budemo kreativniji, da pronađemo nove hobije, da „živimo u trenutku“, da lakše zaspimo i kvalitetnije spavamo.

 

 

Lijenost

Lijenost nas tjera na to da nalazimo brže, jeftinije i lakše načine za postizanje cilja. Lijenost je ono što nas je dovelo do toga da na dlanu imamo sve svijetu poznate informacije. Što god rekli, ove dvije rečenice uvijek će biti dovoljne za obranu i najviših razina lijenosti. Junački je postići cilj, a postići ga uz minimum ulaganja…to je ostvarenje snova, i zasluga lijenosti. Postizanje cilja na način koji troši više energije za razliku od prije navedenog načina, kontraproduktivan je, nezdrav, nekreativan i ne čini nas zadovoljnima.

 

Prokrastinacija

Prokrastinacija označava ponašanje koje se odlikuje odlaganjem zadataka za neko kasnije vrijeme. U jednu ruku možemo je smatrati nadogradnjom lijenosti jer joj je tendencija uložiti što manje energije. U drugu ruku, razlikuje se prema obrascu potrošnje energije. Kod lijenosti obrazac je takav da dosljedno trošimo minimum energije u vrijeme dok ulažemo trud da obavimo zadatak, a kod prokrastinacije takav da ne trošimo energiju uopće, sve do posljednjeg trenutka kada uložimo maksimum energije da stignemo zadatak obaviti na vrijeme.

Sukladno rečenom, prokrastinacija nam daje vremena da fokus preusmjerimo na druge zadatke koje smatramo važnijima ili nas više usrećuju sve do onog trena kad nam se naplati brzim energetskim pražnjenjem.  Takav oblik prokrastinacije tijekom koje obavljamo druge zadatke zove se strukturirana prokrastinacija ili pak produktivna prokrastinacija, a karakterizira je obavljanje svih mogućih poslova osim onoga koji ne volimo raditi (jeste li na ovaj članak naišli izbjegavajući neku neželjenu obvezu?).

Očito je da prokrastiniranjem riskiramo da zadatak ne obavimo na vrijeme, ali ono što dobivamo nemjerljivo je značajnije. Prije svega, dobivamo priliku da se bavimo zadacima koje više volimo, da uživamo u trenucima bez stresa, da promislimo o zadatku prije nego ga započnemo rješavati.

Dopustite si da Vam dosada, lijenost i prokrastinacija budu povremeni životni pratioci te ih okrenite u svoju korist.Pročitaj još:

      Natrag na Psihološke Teme

•      Tko Googla Taj Ne Zna

•      Neuroni kao prijatelji na Facebooku

•      Što je to sigurna zona i kako izaći iz nje?

•      Dosada, Lijenost i Prokrastinacija

•      Moja (Tvoja) Perspektiva

•      Mentalna Mapa

•      Različiti Umovi

•      Automatski Pilot

•      Knjiga Života

Ili dogovori prvi informativni termin:

 

ZAKAŽI TERMIN !

ili nazovite 091 227 6789