Nauči kako učiti

Od kad se rodimo pa nadalje, a posebice tokom školovanja, naš mozak mora zapamtiti jako puno informacija i on to potencijalno može jer su mu kapaciteti vrlo veliki (kao otprilike 3 milijuna sati videozapisa s YouTubea).

No, u stvarnosti nam svi ti podaci kojima smo izloženi ne trebaju i mozak nužno filtrira, usklađuje, daje smisao i značenje informacijama koje pamti. Kada je to nešto što mora raditi, onda u tom procesu učenja ponekad treba i malo pomoći.

Ovdje su neke metode i tehnike koje olakšavaju učenje.

 

 

Pronađi svoj stil učenja

Dobro je podsjetiti se da smo svi smo različiti. Tako i u učenju netko voli učiti u društvu prijatelja, netko sam, a netko uz uključenu televiziju. Netko zapisuje natuknice dok uči, a netko voli hodati po sobi i ponavljati na glas.

Pronađi svoj stil učenja, to sigurno već znaš o sebi, poslušaj svoj mozak.

Prvo uči ono malo teže

Kad govorimo o učenju, nekako je bolje najprije učiti ono što je teže. To može zvučati čudno, no većina ljudi ima najjaču volju ujutro kad se probudi pa je tu energiju dobro iskoristiti. Jedanput kad se si gotov sa teškim stvarima, osjećati ćeš se bolje ostatak dana, a vjerojatno i motiviranije za učenje drugih stvari.

Pritom je važno i zabaviti se, što god to bilo, nešto što voliš raditi i što te zabavlja. Moderna znanost o učenju kaže da su pozitivne emocije jako važne i da povećavaju potencijal za učenje.

I zato ne zaboravi se zabaviti

Još malo o učenju…

Dobar san je jako važan za procesiranje i pamćenje novih informacija. Zato je uvijek bolje za neki test, ispitivanje ili kontrolni, učiti dan ranije nego taj isti dan prije testa (istraživanja su pokazala 35% bolji učinak).

A kad se već uči, dobro je zaštititi se od distraktora kao što su mobiteli, tableti, TV… pogotovo ako imaš tendenciju da kad učiš nešto teško, onda se malo prebaciš na nešto lakše kao što je surfanje po internetu, facebooku ili igranje igrica. Najbolje je naći neko mirno mjesto gdje nema „tehnologije“ ili barem ugasiti distraktore i maknuti ih iz vidnog polja.

„Razlomljeno” učenje – uči kratko ali često

Da bi učenje bilo efikasnije, dobro je učiti kraće ali češće u toku dana.

Neuronska mreža zadužena za pamćenje i razumijevanje razvija se za vrijeme spavanja pa je redovan san jako važan, osobito između učenja. Znači, dobro je učiti svaki dan, više puta u toku dana i pri tome ne zaboraviti da treba i spavati…

Pomidorko (Pomodoro tehnika)

Postavi tajmer na 25 minuta (ima ga svaki pametni telefon tamo gdje je sat-mjerač vremena/odbrojavanje) i počni učiti. Započni sa težim i važnijim gradivom. Kad zazvoni, prekini i napravi pauzu 5 minuta. Ako trebaš nastaviti, samo postavi tajmer opet na 25 minuta. Male pauze između učenja će te relaksirati i motivirati za dalje. Nakon 3 do 4 ciklusa možeš napraviti veću pauzu.

Ako se u toku učenja pojavljuju misli koje vas pokušavaju odvući sa učenja, zapišite ih i posvetite im se kasnije. Distraktore maknite, osim tajmera, a i on može biti u susjednoj prostoriji izvan vidnog polja ali sa dovoljno glasnim zvonom.

Najavite učenje kako vas ne bi prekidali na mobitelu, a pozive postavite na hitne i isključite ostale notifikacije, posebice sa društvenih mreža …

PQRST metoda

Obrazac učenja kojeg bi bilo dobro usvojiti. Ova metoda se bazira na aktivaciji prethodnog znanja kao temelja za učenje novih informacija.

„P“ kao preview (što trebam naučiti) – znači pregledaj gradivo, preleti preko sadržaja, prelistaj knjigu, napravi okvir (podnaslovi, teme…)

„Q“ – question (postavi si pitanja) – nakon pregleda gradiva pokušaj napisati pitanja na koja želiš moći dati odgovor nakon učenja; možda ti je profesor dao pitanja za naučiti ili su na kraju gradiva, postavi ciljeve učenja…

„R“ – read (pročitaj gradivo) – gradivo detaljno pročitaj s naglaskom na otkrivanje odgovora na pitanja koja si prethodno postavio; ne zaboravi pročitati sve što imaš na određenu temu (bilježnica, prezentacija, knjiga, vježbenica…)

„S“ – summary (sažmi gradivo) – nakon što si postavio pitanja i pročitao tekst, uključujući odgovore, napravi sažetak gradiva i koristi to kao podsjetnik s kojeg možeš ponavljati nakon što naučiš gradivo

„T“ – test (ispitaj se) – kada si sve dobro naučio, vrijeme je da odgovoriš na postavljena pitanja bez pomagala i bez postavljanja novih pitanja-

Kada jednom usvojiš obrazac učenja koji ti odgovara, samo ga redovito prakticiraj i rezultati neće izostati.

Najvažnije je započeti, ustrajati, redovito učiti. Ako zapneš, javi se. Zajedno ćemo napraviti plan, postaviti ciljeve, započeti učiti.

Kao dodatna metoda, tu je i neurofeedback koji se u procesu učenja može uključiti sa ciljem bolje  pripreme mozga za učenje, prihvat informacija, koncentraciju i pažnju.

Javi se za paket: Nauči kako učiti + 10 neurofeedback tretmana (pitaj za više informacija)

Pročitaj još:

      Natrag na Psihološke Teme

•      Uf, taj Internet!

•      Alkohol

•      Granice

•      Prijateljstva

•      Sanjarenje

•      Nauči kako učiti

Ili dogovori prvi informativni termin:

 

ZAKAŽI TERMIN !

ili nazovite 091 227 6789