Nekoliko savjeta kako se boriti protiv dosade

Donosimo vam savjete u borbi protiv dosade!

Prihvatite «doodling» ili besciljno škrabanje

Doodling  ili besciljno škrabanje dok radimo neki posao može biti zabavno, a još važnije, može održati naš fokus. U jednom pokusu na University of Plymouth, ljudi koji su činili upravo to i slušali snimku dugu pola sata sa imenima i mjestima, zapamtili su 30 posto više informacija od onih koji su održavali surovi fokus. Zašto je to tako?

Šaruckanje nas udaljava od sanjarenja. Mozak koji nije zainteresiran na trenutni zadatak, namjerno se stimulira da razmišlja o bilo čemu osim o tome što radi, što nam oduzima energiju. Iz razloga što besciljno škrabanje ne zahtjeva neki posebni kognitivni napor, čini to da se više zainteresiramo na zadatak koji radimo.

angel-1790711_1920

 

Utišajte tihu buku

Čuvajte se jedva primjetnih zvukova. U istraživanju na Cornell University, volonteri su se za vrijeme jednog predavanja koji je inače bilo objektivno zanimljivo,  osjećali pomalo dosadno, a nisu znali zašto. Razlog tome bila je televizija koja je ostala upaljena u drugoj prostoriji i jedva se čula, ali dovoljno da njihov podsvjesni um registrira te zvukove. Suptilne smetnje kradu nam pažnju uslijed koje postajemo manje zainteresirani i osjećamo posljedice dosade.

 

Učinite od svega igru

Nađite način da vaše aktivnosti koje morate obavljati, a nisu toliko zanimljive koliko bi trebale biti, pretvorite u igru ili natjecanje. Postoji mnogo aplikacija na smartphone-ovima koje nam omogućavaju da zarađujemo bodove nakon svake ispunjene aktivnosti, npr. svakoga dana možemo napraviti listu zadataka i nakon što obavimo svakoga od njih stavimo kvačicu pored njega.

 

Premjestite se na vaše „manje nesretno“ mjesto

Čak i nepotrebni poslovi pobjeđuju dosadu. Još jedno provedeno istraživanje pokazalo je da su se volonteri koji su 15 minuta obavljali bespotrebne poslove osjećali bolje nego oni koji su tih 15 minuta proveli čekajući. Slično tomu, puno smo sretniji ako recimo, idemo sami po našu prtljagu na kolodvoru umjesto da ju čekamo da nam ju netko donese ili ako se odlučimo ići osrednjom cestom kojom ćemo doći kasnije nego ako odemo glavnom autocestom na kojoj još postoji i gužva.

 

Sjetite se rješenja od 120 sekundi

Kada radimo nešto i osjetimo da gubimo fokus, uvijek možemo odmoriti naš um na dvije minute. Ovo nazivamo mentalnim pauzama i tipično ih radimo nakon 50 minuta zahtjevnog posla. Naš je mozak stvoren da reagira na promjenu, zato znanstvenici preporučuju da to iskoristimo u našu korist. Zato uzmite kratku mentalnu pauzu od 120 sekundi malo prije nego što počinjete osjećati dosadu.

 

Upravljajte vašim sanjarenjima o odmoru

Kada sanjarimo o odmoru koji nas očekuje ili općenito sanjarimo o nečemu što nas veseli i što želimo i sve to dok radimo neki zadatak, naš će zadatak postati dosadnim.

To se dešava zato što kada se zateknemo u našim veselim mislima i sjetimo se što smo radili kada su nam iste došle na um, povezujemo to na način da zadatak interpretiramo kao dosadnim, te on takvim i postane.

U onim trenutcima kada ništa ne radimo i odmaramo se, sanjarenje može biti posebno dobro. To će potaknuti našu kreativnost te takvo što ne bi trebali izbjegavati.

 Pročitaj još:

      Natrag na Psihološke Teme

•      Spora Senzorna Obrada

•      Kako se nositi sa sporom senzornom obradom?

•      ADHD i Izvršne Funkcije

•      Malo dobrih savjeta za učenje i pisanje domaće zadaće

•      Nekoliko savjeta kako se boriti protiv dosade

•      Prokrastinacija

Ili dogovori prvi informativni termin:

 

ZAKAŽI TERMIN !

ili nazovite 091 227 6789