Mladi i Tinejdžeri

Mladima, više nego ikad, treba pomoć, od psihoedukacije do individualnih i grupnih podrški u suočavanju sa svakodnevnim problemima odrastanja i prilagodbe u kognitivnom, emocionalnom i socijalnom području.

 

 

Poznato je da su mentalno zdravlje i poremećaji mentalnog zdravlja rastući problem društva. Psihijatrijski poremećaji dijagnosticiraju se u 20% djece i adolescenata, a preko 50% psihijatrijskih bolesti u odrasloj životnoj dobi razvilo se i progrediralo već u vrijeme adolescencije, što govori u prilog mogućnosti ranijeg prepoznavanja i tretmana čime bi se spriječila njihova daljnja progresija. Sve je više psihičkih teškoća iz kruga poremećaja raspoloženja, depresije, anksioznosti, suicidalnosti, poremećaja prilagodbe, psihičkih trauma.

Rad sa mladima uključuje psihodijagnostički i terapeutski rad koji može biti individualni, grupni te zajedno sa roditeljima u smislu poboljšanja komunikacije i obiteljske dinamike.

S druge strane, zahvaljujući ubrzanom tehnološkom razvoju, način života i učenja se promijenio. Mladi su danas izloženi mnoštvu informacija, svakodnevno apsorbiraju velike količine podražaja koje dolaze odmah i sad, klikom na tekstualne, slikovne i video linkove u kojima se slike izmjenjuju tako brzo da ih naš mozak ne uspijeva obraditi niti je moguće raditi nekoliko stvari istovremeno, kako se često misli.

Potrebna je znatna fleksibilnost za takvo ubrzano senzorno procesiranje te asocijativna elastičnost mišljenja i pamćenja, a naročito efikasnost pažnje. Upravo je pažnja ta koja često izmiče kontroli, postaje kratkotrajna, ne zna izdvojiti bitno, zaboravila je kako se to radi, to joj je dosadno. Proces učenja odvija se od samog rođenja i zahvaljujući plastičnosti mozga – do duboke starosti.

Ipak, tako je nekad teško posvetiti se učenju, sjesti i „zagrijati stolicu”, posebice u toj hektičnoj dobnoj tranziciji kada se vrijednosti mijenjaju i ništa više nije važno i lako je kliznuti u neke stranputice zbog koji nam kasnije bude žao.

Više o temama koje zaokupljaju tinejdžere možete pročitati ovdje.

Pročitaj naš članak o učenju: Nauči kako učiti.

ZAKAŽI TERMIN !

ili nazovite 091 227 6789