Djeca i Roditelji

Osmislili smo terapijski paket naziva “Psidra” koji obuhvaća primjenu tehnika i postupaka kod djece koja imaju neki od problema povezanih pretežito sa teškoćama pažnje i aktivnosti ali i drugih teškoća učenja koje bitno narušavaju svakodnevno funkcioniranje.

Primjenu nalazi kod djece ranije školske dobi, a svakako se može koristiti i kod svih dobnih skupina učenika te se individualno prilagođava i zajednički dogovara.

Ciljevi uobičajeno uključuju poboljšanje efikasnosti pažnje, koncentracije, kognitivnih vještina i kontrole ponašanja te povećanje razine zadovoljstva u školskom i obiteljskom funkcioniranju. Paket uključuje tehniku neurofeedbacka, kognitivni trening, modifikaciju ponašanja te rad sa roditeljima.

 

 

Teškoće učenja obuhvaćaju šaroliku skupinu razvojnih smetnji i teškoća koje se najčešće otkrivaju polaskom u školu kada značajno utječu na školsko postignuće i socijalno emocionalnu prilagodbu. Smatra se da su u podlozi teškoća učenja, pažnje i aktivnosti, problemi s učinkovitom obradom podataka, odnosno time kako djelotvorno različiti dijelovi mozga koordiniraju jedni s drugima. više o tome možete pročitati ovdje.

U tretmanu ADHD-a te raznih teškoća učenja i ponašanja, u novije se vrijeme koristi i metoda neurofeedbacka koja se u osnovi bazira na potkrepljivanju željene promjene u ponašanju sukladno ciljevima tretmana.

Kognitivni trening podrazumijeva uvježbavanje onih vještina koje su slabije razvijene, a ovdje su to najčešće radno pamćenje, psihomotoričke vještine, ustrajnost mentalnog napora.

Kognitivno bihevioralni tretman kod navedenih teškoća, uvijek se individualno koncipira te u najkraćim crtama, u radu sa djetetom uključuje razvoj prilagođenijih obrazaca ponašanja i socijalnih vještina, a sa roditeljima psihoedukaciju, savjetovanje i suport.

Naglasak na pojedinim dijelovima paketa bazira se na prethodno prevedenim rezultatima testiranja kognitivnih funkcija djeteta, opažanja ponašanja i podacima iz intervjua sa roditeljima i djetetom. Rad je zamišljen kontinuirano tijekom školske godine kroz tjedne susrete sa djetetom i mjesečne sa roditeljima.

Paket “Psidra” nastao je kao rezultat višegodišnjeg iskustva rada s djecom te se uz uključenost svih činioca tretmana, pokazao veoma uspješnim i učinkovitim.

 

Savjetovanje za roditelje

Uloga roditelja zahtjevan je i odgovoran posao. Razvoj djeteta pred roditelja uvijek postavlja nove izazove i mame i tate ponovno odrastaju skupa sa djetetom. Vesele se svakom novom koraku, riječi, postupku. Ipak, ponekad u tim koracima dijete testira vaše granice strpljenja i to vas ljuti i umara i ne znate kako postupiti. Situacija je još teža ako se radi o djetetu s teškoćama u razvoju. Koliko god se trudili, ponekad se osjećate bespomoćno i dobro bi vam došao savjet i podrška.

Ako niste sigurni kako postupati u nekoj situaciji, kako pomoći djetetu u učenju i koliko se možete uključivati u pisanje zadaća i čitanja lektira, kako bolje razumjeti ponašanja i reagirati na prohtjeve djeteta i nositi se sa „prosuđujućom” okolinom i ako želite pomoć u razumijevanju i postupanju u takvim i sličnim situacijama ili jednostavno porazgovarati o svom djetetu i nedoumicama koje vas muče, možete se obratiti psihologu.

Roditelji mogu doći na jednokratno savjetovanje ili na veći broj savjetovanja, ovisno o potrebama.

 

ZAKAŽI TERMIN !

ili nazovite 091 227 6789